Gå til hovedindhold

Energikrisen udsætter premiere på nyt kunstværk i Filmby Aarhus

Den globale energikrise udsætter åbningen af videoinstallationen "The Garden in the Machine", der er ved at blive sat op på facaden af Filmby Aarhus' nye bygning. Det er rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad, der har truffet den svære beslutning om at udsætte premieren, efter at regeringen har opfordret til at begrænse belysning af offentlige bygninger.

Indhold

  Aarhusianerne og byens gæster må væbne sig med tålmodighed, inden de kan nyde det ambitiøse kunstværk på facaden af Filmby Aarhus. Den globale energikrise betyder, at åbningen af kunstværket "The Garden in the Machine", der er skabt af den internationalt anerkendte kunstner Jesper Just, bliver udsat.

  "Vi står midt i en omfattende energikrise, som kommer til at præge vores liv og hverdag i den kommende tid. Jeg havde glædet mig utrolig meget til at vise det fantastiske værk frem for hele verden, men vi er i en situation, hvor vi alle må tilpasse os til en ny virkelighed. Kunst og kultur skal været et lyspunkt i vores liv, og derfor er jeg særlig ked af, at vi i denne situation må slukke lyset på en af de mest ambitiøse kunstinstallationer i nyere tid, men svære tider kræver, at vi træffer svære beslutninger," siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

  Kunstværket "The Garden in the Machine" er en interaktiv installation, der består af lyde og film. LED indbygges bag bygningens glasfacade på Filmbyen 11, så bygningens facade fremstår som en stor skærm, når værket er tændt. Værket skal sætte fokus på klimaet, og derfor har der også fra begyndelsen været fokus på at gøre det så klimavenligt som muligt. Således udleder værket årligt mindre CO2 end en gennemsnitlig aarhusianer.

  Ifølge den oprindelige tidsplan skulle værket være færdigt i slutningen af året, men ligesom andre byggeprojekter har værket været ramt af forsinkelser på blandt andet byggematerialer, og nu udsætter energikrisen åbningen yderligere.

  Mens selve premieren på kunstværket bliver udsat, så kan aarhusianerne allerede nu glæde sig til et smugkig i begyndelsen af det nye år, hvor værket vil blive afprøvet og justeret.

  Sidst opdateret: 13. september 2022