Gå til hovedindhold

Vinderne af SERIES AWARDS 2023 er...

Prisshowet SERIES AWARDS blev i aftes afviklet for tredje år i træk, hvor visionære serieskabere fra Danmark og Norden hyldes. Blandt aftenens vindere var blandt andet TV 2-serien AGENT, der kom hjem med hele tre priser - heriblandt publikumsprisen. Prisen for 'Bedste Skuespilpræstation' gik til David Dencik for sin rolle som Henrik i DR-serien HUSET, der også modtog prisen for 'Bedste Instruktion'. Få overblik over alle aftenens vindere nedenfor.

Indhold

  Serieformatet har alle dage været et kulturelt samlingspunkt, og mens vintermørket presser sig på udenfor, samles mange danskere om de gode fortællinger indendøre. Derfor er det også passende, at SERIES AWARDS i aftes blev afviklet for tredje år for at hylde alle de mange talenter og visionære serieskabere, der findes i både Danmark og resten af de nordiske lande.

  Under showet blev der uddelt statuetter til i alt 11 priser. Ni af vinderne var udpeget af en kompetent branchejury, mens Talentprisen blev afgjort af en særlig talentjury. Den sidste pris, Aarhus Seriepris, var en publikumspris og blev afgjort af stemmer fra publikummer.

  Festivaldirektør, Felicia Elisabeth Jackson, fortæller:

  "Serier har evnen til at samle os på tværs af interessefelt og kulturel- og social baggrund - så meget, at det er blevet et næsten uundgåeligt samtaleemne til stort set alle selskaber. Vi er virkelig dygtige til serier i Danmark og i Norden, og derfor er jeg helt vildt stolt af, at vi for tredje år har formået at hylde alle de dygtige folk, der skaber dem. Jeg vil gerne sige stort tillykke til både alle vinderne og alle de nominerede - og sige tak for et brag af en aften!"

  Foto: Alexander Håkansson

  Priser til julekalendre og anmelderroste søndagsserier

  En jury bestående af Ann Lind Andersen, Keld Reinicke, Pernille Bech Christensen, Rasmus Thorsen og Kim Leona har først stået bag udvælgelsen af de nominerede og sidenhen vinderne af hver kategori.

  Blandt aftenens vindere var blandt andet Nikolaj Lie Kaas' komediedramaserie AGENT, der vises på TV 2 med Esben Smed i hovedrollen. Foruden publikumsprisen 'Aarhus Seriepris', som er en pris, der afgøres udelukkende af stemmer fra danskerne, modtog AGENT også prisen for 'Bedste Komedieserie'.

  Prisen for 'Bedste Fortløbende Serie' gik til julekalenderen TINKA OG SJÆLENS SPEJL, mens prisen for 'Bedste Krimiserie' gik til tredje sæson af DEN SOM DRÆBER - FANGET AF MØRKET. 'Bedste Serie' gik til første sæson af DRs CARMEN CURLERS, en dramaserie baseret på den virkelige historie om tilblivelsen af den elektriske papillot i 60'erne og dermed Danmarks største arbejdsplads.

  Om vinderen af 'Bedste Serie' siger juryen:

  Denne pris gives i år til en enestående, stor dansk fortælling, som spejler erhvervshistorien i det danske velfærdssamfund. Den er moderne fortalt og forfriskende. Og så har serien givet os et af de bedste afsnit i dansk tv-historie.

  Ungt talent gør indtryk

  Hvert år uddeler SERIES AWARDS også en helt særlig talentpris. Både de nominerede og vinderen udvælges af en talentjury, som i år bestod af filmredaktør hos Soundvenue Jacob Ludvigsen, ansvarlig for TV Drama Vision hos Göteborg Film Festival Cia Edström samt sidste års vinder, skuespiller Marie Reuther.

  I år gik 'Talentprisen' til Selma Sol í Dali Pape, der spiller datteren Tallulah i AGENT. Som begrundelse siger juryen:

  "Datteren Tallulah til Esben Smeds håbløse agentfar får os til at skiftevis grine og græde. Hun spilles med smittende nærvær af Selma Sol í Dali Pape, der giver kant og sjæl til en karakter, som ellers nemt kunne være reduceret til et nuttet barnesmil midt i stjernekavalkaden.

  Mange skuespillere har blegnet i Sidse Babett Knudsens sol, men i et forrygende campingafsnit spiller Selma ligeværdigt op med hende, så man fornemmer en sjælden blanding af medfødt talent, stort mod og hårdt arbejde. Hun er blot 13 år. Hvor kan det ikke ende?"

  Selma Sol í Dali Pape debuterede for alvor på det nationale TV-lærred med rollen som Vigga i DR-serien FRED TIL LANDS i 2019. Året efter spillede det dengang 10-årige stjernefrø med i julekalenderen JULEFEBER, hvor hun indtog rollen som Gro - den juleglade lillesøster til hovedrollen Bjørn.

  Se den samlede liste med vindere af SERIES AWARDS 2023:

  • Bedste Krimiserie: DEN SOM DRÆBER - FANGET AF MØRKET
  • Bedste Miniserie: DANSEGARDEROBEN
  • Bedste Komedieserie: AGENT
  • Bedste Fortløbende Serie: TINKA OG SJÆLENS SPEJL
  • Bedste Manuskript: Lars von Trier & Niels Vørsel, RIGET EXODUS
  • Bedste Instruktion: Michael Noer & Frederik Louis Hviid, HUSET
  • Bedste Skuespilpræstation: David Dencik, HUSET
  • Bedste Serie: CARMEN CURLERS I
  • Best Nordic Series: HÄNDELSER VID VATTEN
  • Talentprisen: Selma Sol í Dali Pape, AGENT
  • Aarhus Seriespris - Publikumsprisen: AGENT
  Sidst opdateret: 3. november 2023