Gå til hovedindhold

Vinderne af serieprisfesten SERIES AWARDS 2022 er...

For andet år i træk hylder THIS og AARHUS SERIES serieformatet med Nordens største seriepris - SERIES AWARDS - og i torsdags løb prisfesten af stablen. DR-komedien ORKESTRET rundede aftenen af med fire flotte priser, og Jonas Risvigs nyeste ungdomsserie DRENGE modtog prisen for "Bedste Serie 2022".

Indhold

  For andet år i træk blev de eftertragtede statuetter ved SERIES AWARDS uddelt ved en stor prisfest, som er arrangeret af THIS, AARHUS SERIES og Filmby Aarhus. Studie 1 lagde rammen til det udsolgte show, hvor brødreparret Andreas og Sebastian Jessen skarpt styrede slagets gang som værter - ligesom de også gjorde det med stor succes i 2021.

  Aftenens helt store vinder blev DR-serien ORKESTRET, der vandt prisen for både "Bedste Komedie", "Bedste Instruktion", "Bedste Skuespilpræstation" og ikke mindst publikumsprisen Aarhus Seriepris - den eneste kategori, der afgøres af publikumsstemmer fremfor juryen.

  Felicia Elisabeth Jackson, festivaldirektør for THIS og AARHUS SERIES, fortæller: 

  "Det har været en fornøjelse endnu engang at hylde serieformatet med dette års SERIES AWARDS. Vi ønsker i høj grad at fremhæve de mange dygtige pionerer, vi er så heldige at have indenfor serieverdenen både i Danmark og resten af Norden, og det må man sige, vi har gjort i aften."

  Andreas og Sebastian Jessen til SERIES AWARDS
  Aftenens værter, Sebastian Jessen og Andreas Jessen, til SERIES AWARDS 2022. Foto: Alexander Håkansson.

  Juryen hyldede både de garvede serieskabere og nye talenter

  En jury bestående af Ann Lind Andersen, Keld Reinicke, Pernille Bech Christensen, Rasmus Thorsen og Kim Leona har først stået bag udvælgelsen af de nominerede og sidenhen vidnerne af hver kategori.

  Gamle kendinge som BADEHOTELLET og Adam Prices BORGEN - RIGET, MAGTEN OG ÆREN blev hædret med priserne for hhv. "Bedste Fortløbende Serie" og "Bedste Manuskript", mens en bred vifte af nye serier og serieskabere fik stor opmærksomhed til prisoverrækkelsen.

  Blandt andet løb den højaktuelle DR-komedieserie ORKESTRET med hele fire priser og den succesfulde ungdomsserieskaber, Jonas Risvig, modtog den fornemme pris for "Bedste Serie 2022" med sin Viaplay-serie DRENGE - en serie, der følger et drengekor, som synger i kirken om søndagen, mens de hengiver sig til forbudte fristelser resten af ugens dage.

  Om vinderen af dette års "Bedste Serie 2022" siger juryen: 

  "Prisen for bedste serie 2022 går til en serie, der vil mere end den medrivende suspense, som den også glimrer med. Den vil også give et sjældent indblik i et miljø, i en befolkningsgruppe, der ofte virker som en lukket verden for udenforstående. Unge mænd, der knapt er voksne. Det gør den i øjenhøjde med dem, det handler om, men uden at lukke os andre ude, og på den måde taler serien både til unge og ældre. Et svært greb, når det samtidig er uden at gå på kompromis med ærligheden og ægtheden i tonen. Men det lykkes denne serie, og derfor får den prisen for bedste serie."

  Jonas Risvig til SERIES AWARDS 2022
  Instruktør Jonas Risvig, producer Sofie Siboni og castet fra DRENGE på scenen under SERIES AWARDS 2022. Foto: Anders Krogh.

  Statuetter til en bred vifte af genrer

  Det stærke felt af nominerede var især præget af komediegenren. Den norske serie COUNTRYMEN af Izer Aliu og Anne Bjørnstad, der har vundet priser ved både BANFF World Media Festival/Rockie Awards og Cannes International Series Festival, kunne tilføje endnu en pris til samlingen - nemlig prisen "Best Nordic Series".

  Begrundelsen fra juryen lyder:

  "Prisen for bedste nordiske serie 2022 går til en serie, der er smukt produceret. Den udfordrer stereotyper gennem kontroversielle karakterer og præsenterer med succes en komedie om sammenstødet mellem radikale muslimer og nordmænd."

  I en helt anden boldgade gik prisen for "Bedste Krimi" til Julie Budtz Sørensens Viaplay-serie HÅBER DU KOM GODT HJEM med de to unge talenter Filippa Navarana og Maja Ida Thiele i hovedrollerne. Her lægges der fra juryens side særlig vægt på, at serieskaberne har formået at gøre en stærk og sårbar historie til en virkelig velfungerende krimi, der holder seeren på stolekanten helt til plottet forløses.

  Holdet bag ORKESTRET til SERIES AWARDS 2022
  Producere på ORKESTRET Sara Namer og Johannes Rothaus Nørregaard. Foto: Anders Krogh.

  Særlig hæder til stortalentet Marie Reuther og KAMIKAZE

  Hvert år uddeler SERIES AWARDS Talentprisen, hvor en jury bestående af instruktør Jonas Risvig, manuskriptforfatter Lisa Armbjörn, filmredaktør hos Soundvenue Jacob Ludvigsen samt sidste års vinder af Talentprisen Arian Kashef i år har stået bag de stærke navne i puljen. I år gik Talentprisen til 26-årige Marie Reuther for sin hovedrolle i Danmarks første HBO-serie KAMIKAZE.

  Begrundelsen for årets vinder lyder således fra juryen:

  "Til Talentprisen 2022 har det været ualmindelig svært at vælge mellem årets kuld af skuespillerstjerner in spe. I sidste ende kunne vi dog ikke komme uden om vinderen, der udfolder sin imponerende palet uden på noget tidspunkt at ryste på hånden. Sårbar og kynisk, sjov og alvorlig, afdæmpet og vild. Man sidder målløs tilbage efter en tour de force af en præstation."

  Marie Reuther blev uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i 2020, og hun har tidligere medvirket i BADEHOTELLET. Derudover blev hun udvalgt som en af ti europæiske skuespillere til Shooting Stars 2022, der giver unge talenter mulighed for at få særlig opmærksomhed under Berlin Filmfestivalen. KAMIKAZE vandt desuden også prisen som "Bedste Miniserie" til SERIES AWARDS 2022.

  Sidst opdateret: 7. november 2022