Gå til hovedindhold

Ny filmuddannelse ser dagens lys: 12 aspirerende filmfolk starter på DOKTRIN i Filmby Aarhus

Filminteressen og -aktiviteterne i Vestdanmark blomstrer, og nu er en ny filmuddannelse tilføjet til udvalget af filmtilbud og -uddannelser i området. Dokumentarfilmskolen DOKTRIN slår om lidt dørene op til første årgang; et hold på 12 filmfolk, fire instruktører, fire klippere, to producere og to lyddesignere med passion for dokumentarfilm.

Indhold

  En ny filmuddannelse er kommet til byen. Den 1. oktober slår DOKTRIN dørene op til første årgang af studerende. DOKTRIN er en 2,5-årig deltidsuddannelse for filmfolk, der brænder for dokumentarer. Uddannelsen er for instruktører, klippere, producere og lyddesignere i den øvre del af vækstlaget, og nu står 12 filmfolk klar til at skabe filmiske fortællinger fra den virkelige verden.

  DOKTRIN er en pendant til den alternative filmuddannelse Super8 i Aarhus, som uddanner filmskabere til at lave fiktionsværker. Laurits Helligsøe er en af grundlæggerne af DOKTRIN, og han ser frem til at starte første årgang af uddannelsen og håber, de kan skabe et fællesskab for filmskabere med passion for dokumentarer.

  "DOKTRIN er inspireret af den tradition, vi har i Danmark for alternative (frivillig-baserede) filmskoler - 18Frames, Super16 og Super8. Det er unikt at have filmuddannelser organiseret som frivillige foreninger - og det er en tradition, vi er stolte af at skrive os ind i.

  Jeg har selv oplevet, at det kan være en ensom proces at skabe dokumentarfilm. Der har manglet et fællesskab omkring det, og heldigvis er jeg ikke den eneste, der har haft det sådan. Ingvild Waade, Jarivan Ahmad og jeg har med udgangspunkt i erfaringerne fra et 6-måneders testforløb arbejdet målrettet med at forberede opstarten af DOKTRIN. Og nu står vi her, fra at være et fuldstændig ukendt projekt til at modtage over 30 ansøgninger til første årgang på DOKTRIN. Det viser os, at der er et stort behov for et fællesskab og en uddannelse inden for kreativ dokumentarfilm."

  Fra premiere på testforløbet af DOKTRIN. Testforløbet løb over seks måneder fra vinteren 2022 til foråret 2023. Foto: Kasper Heden Andersen.

  DOKTRIN har til huse i Filmby Aarhus, hvor de ligger side om side med Aarhus FilmværkstedSuper8 og VIAs filmuddannelse Multiplatform, Storytelling & Production. Ligesom Super8 er DOKTRIN organiseret som en frivillig forening, hvor de studerende selv, en udvalgt styregruppe og en bestyrelse skaber og driver uddannelsen. Steen Risom, chef for Filmby Aarhus, glæder sig over, at en ny filmuddannelse er kommet til Aarhus:

  Det er virkelig dejligt, at det jyske filmmiljø endnu engang inspirerer til en ny filmuddannelse drevet af filmfolk. Koncentrationen af tilbud til både unge, talenter og professionelle i Filmby Aarhus, og i vores område, er støt stigende. Det viser, hvad det her sted er blevet til som kraftcenter for film og serier i alle genrer, tv, animation og spil. Det er vi virkelig stolte af.

  Steen Risom, chef for Filmby Aarhus.

  DOKTRIN er det nyeste led i den stærke fødekæde i filmmiljøet i Vestdanmark og er med til at bidrage til det brede udvalg af filmaktiviteter og -uddannelser, som findes i området. Hvert andet år kan der søges om optagelse på DOKTRIN på en af uddannelsens fire faglinjer: Instruktør, klipper, producer og lyddesigner. Der åbnes for ansøgninger igen i vinteren 2024.

  Oversigt over jyske filmaktiviteter og -uddannelser

  Den regionale filmfond, Den Vestdanske Filmpulje, har lavet en oversigt over tilbud til børn, unge og voksne, der brænder for at uddanne sig inden for film, tv, medier eller animation, eller er interesserede i workshops, kurser og andre aktiviteter, der kan udvikle deres færdigheder inden for filmproduktion. Oversigten kan hjælpe filminteresserede med at finde uddannelser og tilbud, der er noget for dem, og den kan bruges som et værktøj for lærere, vejledere, undervisere og andre, der hver dag udvikler og uddanner filmfolk.

  Oversigten byder på tilbud og uddannelser uanset, om man vil fotografere, klippe, skrive, lave lyd, producere, instruere, animere karakterer, arbejde med nye teknologier eller andet. Og der er noget til alle erfaringsniveauer.

  Oversigten bliver løbende opdateret. DOKTRIN er netop blevet tilføjet, og der er flere på vej.

  Find oversigten her.

  Sidst opdateret: 27. september 2023