THIS bliver vært for eksklusive visninger af kandidaterne til Nordisk Råds Filmpris

Billede af filmplakater på de nominerede film

Vinderen af Nordisk Råds Filmpris 2022 bliver offentliggjort tirsdag den 1. november under Nordisk Råds session i Helsinki, og som optakt til årets prisfest vil Filmby Aarhus' mediefestival THIS være vært for eksklusive visninger af de nominerede film. THIS er en af Nordens største mediefestivaler, og den afholdes i år fra den 1. til 4. november.

Tidligere har den hedengangne festival CPH PIX haft denne ære, som nu tilfalder THIS, og visningerne finder sted den 29. og 30. oktober i Øst for Paradis, hvor man således også kan opleve den danske kandidat, Hlynur Pálmasons VANSKABTE LAND, der ellers først har premiere den 1. december.

Felicia Jackson er festivaldirektør for THIS og kommunikationschef for Filmby Aarhus, og hun udtaler: 

"Nordisk Råds Filmpris er en både fantastisk og prestigefyldt pris, og vi er særdeles stolte af at være blevet den officielle danske eventpartner. Arrangementet i Øst for Paradis bliver ikke blot visninger af en række fænomenale film, men også en fejring af de exceptionelt dygtige instruktører og historiefortællere, vi har i de nordiske lande. Så selvom vi selvfølgelig hepper på Hlynur og håber, at han løber med prisen, er vi fuldt ud begejstrede for alle de nominerede film og det unikke nordiske fællesskab, de repræsenterer."

Forpremiere på Hlynur Pálmasons VANSKABTE LAND

Det er netop blevet offentliggjort, at den danske kandidat til prisen bliver VANSKABTE LAND, som den prisbelønnede filminstruktør og manuskriptforfatter Hlynur Pálmason står bag.

Han debuterede i 2017 med VINTERBRØDRE, som modtog over 30 internationale priser og ni Bodil- og Robertstatuetter, ligesom den ligeledes blev indstillet til Nordisk Råds Filmpris.

VANSKABTE LAND, som er en intim og menneskelig refleksion over Danmarks missionsfortid i Island, er allerede indstillet til European Film Awards. Filmen er produceret af Katrin Pors, Eva Jakobsen og Mikkel Jersin fra Snowglobe samt Anton Máni Svansson fra Join Motion Pictures, som deler nomineringen med Pálmason.

Den danske jury, der har indstillet filmen, består af Heidi Hilarius-Kalkau Philipsen (SDU), filminstruktør Amalie Næsby Fick samt filmredaktør Jacob Ludvigsen (Soundvenue).

Filmen får først officiel premiere den 1. december, og dermed udgør visningen af VANSKABTE LAND i Øst for Paradis en forpremiere.

En anderkendelse af "enestående kunstnerisk initiativ"

De øvrige kandidater til Nordisk Råds Filmpris 2022 er:

  • Finland: THE BLIND MAND WHO DID NOT WANT TO SEE TITANIC af Teemu Nikki
  • Island: LAMB af Valdimar Jóhannsson
  • Norge: VERDENS VÆRSTE MENNESKE af Joachim Trier
  • Sverige: CLARA SOLA af Nathalie Ávarez Mesén

Nordisk Råds Filmpris, som blev indstiftet og uddelt første gang i 2002, gives for at øge interessen for det nordiske kultursamarbejde samt for at vise anerkendelse for det, der kaldes "enestående kunstnerisk initiativ". Endvidere tjener priserne til at styrke og synliggøre den nordiske samarbejdsprofil.

Prisen på 300.000 kr. gives til en kunstnerisk vigtig, nordisk produceret spillefilm og deles ligeligt mellem filmens manuskriptforfatter, instruktør og producer. Dette skal understrege, at film som kunstart er resultatet af et tæt samarbejde mellem disse tre hovedfunktioner.

Foto øverst: norden.org