Gå til hovedindhold

200 danske elever tog del i Skolernes Seriefestival

Under dette års THIS i Filmby Aarhus i november deltog skoleelever fra hele landet i det nye initiativ Skolernes Seriefestival. Initiativet sætter serier på skoleskemaet, og den sidste måned har eleverne fordybet sig i materialet og opgaven, de blev introduceret til ved kick-off i november. Eleverne har nu produceret deres bud på en serie-scene, og som ved andre filmfestivaler har en jury udpeget en vinder, der offentliggøres i dag.

Indhold

    For de fleste er det efterhånden en stor del af hverdagen at forholde sig til serier, og særligt for unge mennesker er serieformatet blevet et kulturelt bindeled. Med Skolernes Seriefestival giver arrangørerne skoleelever mulighed for at dykke ned i, hvordan de historier, de forholder sig til dagligt, bliver skabt. Det sker gennem et veltilrettelagt læringsforløb, hvor eleverne får kendskab til det grundlæggende filmhåndværk samt indblik i skabelsesprocessen bag serier.

    Bag initiativet er den prisvindende serieskaber Jonas Risvig, Filmby Aarhus, DOKK1 samt festivalerne THIS og AARHUS SERIES. Tilbage i foråret 2022 blev alle danske skoler inviteret til at deltage i Skolernes Seriefestival, og under mediefestivalen THIS i sidste måned blev kick-off eventet afviklet i Filmby Aarhus. Jonas Risvig fortæller om sin bevæggrund for at gå ind i projektet:

    "Hvis de danske unge selv skal være medskabere af fortællingen om deres generation, skal de vide, hvordan man skaber fortællingerne. Derfor er det vigtigt med et projekt som Skolernes Seriefestival, der tager fat i de unge på et tidligt tidspunkt og prøver at lære dem de basale fortælleteknikker samt inspirere dem til at skabe noget selv."

    200 elever fordelt på skoleklasser fra hele landet deltog i kick-off eventet og kunne efterfølgende igangsætte produktionen af deres helt egen serie-scene, der skulle tage udgangspunkt i et juleafsnit af Jonas Risvigs ungdomsserie, CENTRUM.

    Serier er et samlingspunkt for unge. De søger identifikation, relevans og samhørighed i serier, og derfor synes vi, det er vigtigt, at de også får et indblik i processen bag de mange historier, de forholder sig til dagligt. Vi er enormt glade for samarbejdet med alle omkring Skolernes Seriefestival, hvor vi i fællesskab har skabt et rum, hvor unge kan blive inspireret og lære at fortælle historier gennem det format, de selv bruger meget tid på.

    Steen Risom, chef for Filmby Aarhus

    Marie Østergaard, Chef for Bibliotekerne, Aarhus, siger:

    "Bibliotekerne er sted for historiefortælling og med Skolernes Seriefestival har det været fantastisk at se, hvordan de unge har arbejdet med kreativitet, opfindsomhed og filmiske virkemidler til at få skabt deres historie. Ved at have fingrene i håndværket opnår de større forståelse for teknologi og medier, hvilket er afgørende for at kunne være producent og ikke mindst forbruger i en verden, der er defineret af digitale, visuelle fortællinger."

    Still fra vinderfilmen KNUST

    Vinderfilm handler om kærestesorger

    Som afslutning på Skolernes Seriefestival skulle de deltagende klasser skabe og producere en scene med udgangspunkt i et juleafsnit fra Jonas Risvigs populære ungdomsserie CENTRUM.

    Som ved alle store filmfestivaler blev de mange produktioner indsendt til konkurrencen, og her blev fire serie-scener shortlistet. Af disse fire har arrangørerne bag Skolernes Seriefestival i fællesskab udpeget dette års vinder, som er lavet af elever fra Holstebro Balletskole.

    Bidraget fra Holstebro Balletskole i har titlen KNUST og fortæller historien om, at den gode juletid ikke nødvendigvis er så sød, når ens kæreste flirter med en anden. Om vinderfilmen fortæller arrangørerne:

    "Filmen er flot produceret, og filmskaberne demonstrerer, at de har helt styr på det grundlæggende filmhåndværk. Samtidig spiller skuespillerne troværdigt og overbevisende og sørger for, at den bitter-søde julefortælling går rent ind hos juryen. Tillykke med prisen for den bedste film i årets konkurrence til de dygtige elever fra Holstebro Balletskole."

    Sidst opdateret: 15. december 2022