Cross MotionIdea's LabNyhedsblogUncategorized

Ungt iværksætterteam har udviklet VR-demo til medicinstuderende

By 31/08/2017 No Comments

30/08 2017

VR patienten, der bliver diagnosticeret i en VR prototype - udviklet af VR Clinic for Cross Motion, Filmby Aarhus

Ungt iværksætterteam har udviklet VR-demo til medicinstuderende

De første skridt til VR-undervisningsmateriale til medicinstuderene er taget af iværksætterteamet VR Clinic. De har nemlig udviklet en demo, der viser, hvordan de kan gå i dialog med en virtuel patient om symptomer, bestille blodprøver og lære at drage de rigtige konklusioner

“Vi er rigtig stolte og glade. Vi er kommet længere, end vi turde håbe på og har bevist, at det kan lade sig gøre at tænke fx diagnosticering ind i et slags VR-computerspil, hvor vi studerende går i dialog med en “levende” patient,” siger Henrik Stoklund.

Henrik Stoklund studerer medicin på Aarhus Universitet på 8. semester og sammen med sin svoger Peter Kjær, lagde han de første sten til VR Clinic, der i dag består af to medicinstuderende og tre unge spiludviklere.

Prototypen er en opgave fra det EU-baserede netværk Cross Motion, hvor Filmby Aarhus er partner og står for alle aktiviteter i Danmark. Den vises frem første gang på konferencen AARHUS DIGI:TAL 2017 den 15. september 2017.

Der er kommet noget helt særligt spændende ud af det samarbejde. Faktisk er det så interessant, at Stibo – en af Danmarks største it-mastodonter har invitereret det unge team med i deres eksklusive selskab hos Stibo Accelerator, hvor iværksætterteams og start-ups får kontorplads, feedback og sparring på deres projekt.

Kim Svendsen, direktør Stibo Accelerator har udvalgt VR Clinic, fordi de bevæger i et univers som de 1300 øvrige medarbejdere ikke beskæftiger sig med.

“På den korte bane er det mest et spændende krydderi, de tilføjer vores eksisterende forretning, men på længere sigt ligger der et potentiale i at koble journaler fra 50 mio. amerikanske patienter sammen med undervisningsmateriale til medicinstuderende,” siger Kim Svendsen.

Tænk den til ende

Forklaringen på den vision er, at en del af Stibos kerneforretning er at levere it til to af de største healthcare journalsystemer i USA. Der er altså masser af big data, som allerede findes i Stibo’s forretning. Den tanke tager næsten pusten fra de to medicinstuderende.

“Det åbner helt nye veje for underdiagnosticerede sygdomme – tænk hvis data fra virkelige journaler bliver koblet sammen med undervisningsmateriale. Måske bliver lægerne så bedre til at diagnosticere de sværeste sygdomme,” siger Rasmus Hammer.

Både Rasmus Hammer og Henrik Stoklund er egentlig igang med at blive læge. Det er ikke helt i tråd med at være iværksættere med it som dansepartner.

VR patienten, der bliver diagnosticeret i en VR prototype - udviklet af VR Clinic for Cross Motion, Filmby Aarhus

VR patienten, der bliver diagnosticeret i en VR prototype – udviklet af VR Clinic for Cross Motion, Filmby Aarhus

“Vi har en drøm om, at det måske kan blive et forskningsprojekt for os på den helt lange bane. Alt det med teknik overlader vi til dem, der har forstand på det,” siger Henrik Stoklund.

Spilteknik, medicin og uddannelse

Konkret har de to studerende lært en masse om it og faktisk også om deres eget fag – for de er konstant blevet udfordret af de tre programmører, der har brug for præcis information og afkræver dem svar på, hvad der er vigtigst først, og hvordan en læge gør fysisk i en konkret situation.

Den virtuelle læge i VR-spillet skal ligne og gøre ting så naturligt, at brugerne ikke bliver forstyrret. Det samme gælder patienten. Her er grafikken altafgørende, og Peter Kjær har udfordret sine VR-evner til det yderste.

“Det er virkeligt sjovt at se, hvordan man kan bruge sine kompetencer fra spilverden til at gøre gode ting og samtidig udforske teknologien i en helt anden retning,” siger Peter Kjær.

Hvis VR Clinic opnår det, de drømmer om, får medicinstuderende i den nordiske kultur nemlig adgang til VR-undervisningsmateriale inden for en horisont på 2-5 år. Det kræver funding og et helt andet produktions set-up.

“Vi har lavet en demo af en demo. Det viser hvor langt man er med teknologien og det potentiale teknologien rummer i undervisningsøjemed” siger Peter Kjær.

Han forklarer, at der er tale om et meget stort spring fra hans demo til et færdigudviklet undervisningsmateriale. Men det er muligt inden for få år – det er Peter Kjær sikker på. Han har set tilsvarende udviklingsspring.

Iværksættere in spe fra Filmby Aarhus

Peter Kjær er en del af iværksættermiljøet omkring Filmby Aarhus, og da det EU-baserede netværk Cross Motion søgte VR-virksomheder i Østjylland til at udvikle VR-prototyper/demo’er inden for sundhed, turisme og uddannelse vidste han, at han gerne ville med i den udvikling. VR-teamet søgte, og de kom blandt de udvalgte teams. Det betød adgang til professionelle vejledere, nyt netværk i branchen, og det blev muligt at købe hardware og topprofessionel grafik. Hele teamet bag VR Clinic er tilfreds med deres demo. Det gælder også de to studerende.

“Det er virkelig spændende, og vi glæder os til at præsentere det for VR-branchen, men i virkeligheden glæder vi os allermest til at komme ud på sygehusene og få feedback fra læger og andre studerende,” siger Henrik Stoklund.

Rasmus Hammer nikker energisk. Den nuværende demo er udviklet i samarbejde med to læger. Næste skridt er, at flere lægefaglige ressourcer kommer i spil.

“Folk står med spidsede ører lige nu. Der er absolut muligheder. Jeg tror, det bliver meget let at få adgang til feedback og lægefaglig bistand, når vi har et så stærkt produkt at vise frem,” siger Rasmus Hammer.

Mere:
Fakta VR Clinic:

Undervisningsmateriale i VR til medicinstuderende
Team: Henrik Stoklund, Rasmus Hammer, Peter Kjær, Alpár Imets og Rachel Kjær Stoklund

Om Cross Motion:

Det EU-baserede netværk Cross Motion har igangsat 15 prototyper blandt lokale iværksættere i fra otte nationer. Det sker alle steder i tæt samarbejde med lokale netværkskoordinatorer. Prototyperne præsenteres ved en international konference i Aarhus den 15. september 2017 som led i this.festival.

Deltag i konferencen: AARHUS DIGI:TAL 2017 

PRØV PROTOTYPEN: Konferencen AARHUS DIGI:TAL 2017 – den 15. september
Book billet her

Om this.festival: thisfestival.dk

SaveSave