Nyhedsblogthis festival

this. nordic 2018: Samarbejde på tværs kan skabe løsninger på samfundets store udfordringer

By 20/09/2018 No Comments

20/09 2018

this. nordic 2018: Samarbejde på tværs kan skabe løsninger på samfundets store udfordringer

Første udgave af konference- og festivalhybriden this. er veloverstået. Torsdag 13. og fredag 14. september var Filmby Aarhus scene og vært for et overflødighedshorn af inspiration, viden, møder og workshops i krydsfeltet mellem kunst, kultur, medier og erhverv. 550 kreative professionelle deltog i this.-konferencen, og alle 2.500 billetter til festivalen fredag var udsolgte.

Torsdag morgen blev scenen sat af bestsellerforfatteren Kasper Colling Nielsen, der er af den holdning, at teknologien er blevet et super-demokrati, som sætter humanismen, medmenneskeligheden og kunsten ud af spil.

Kasper Colling Nielsen udtalte:

”Vi kontrollerer og udvikler ikke længere vores samfund i dag. Det er styret af tech og kapitalisme (…) Kunsten er i dag blevet en supernova, som spreder sig ukontrollerbart – men kernen er død!”

Samfundets store udfordringer som klimaforandringer, flygtningestrømme og teknologiens indvirkning på vores sociale liv var da også gennemgående temaer på konferencen.

Det blev tydeligt, at svaret på mange af de store problemstillinger ligger i et tættere samarbejde på tværs af sektorer, fagligheder og baggrunde. På this. blev skellet mellem kunst og forretning brudt ned med hyperaktuelle eksempler på, hvordan samspillet mellem teknologi, forretning og kunst driver bæredygtige løsninger og profit på samme tid.

Blandt de mange alsidige navne på konferencen var kulturminister Mette Bock, som slog fast, at kulturen er essentiel som et samtalerum for en mere nuanceret debat.

Det er meget at bekymre sig om i dag, men der er også meget at glæde sig over. Vi ser eksempler på nye teknologier og kunst, som kan skabe nye løsninger. Det handler om at give adgang til diskussionen om, hvordan vi er til stede i verden, fastslog Mette Bock.

Fra kunstfestival i Jerusalem til vandforbrug hos Carlsberg

Skaberne bag den danske Netflix-serie The Rain, Christian Potalivo og Jannik Tai Mosholt, fortalte i deres key note torsdag formiddag, at udgangspunktet for serien er forholdet mellem menneskers moral/etik og den rå natur og overlevelsesevne, som sættes på spidsen i et postapokalyptisk univers. Også den amerikansk/sudanesiske tegneserietegner og dokumentarist Khalid Albaih understregede, at der er mange sager og opgaver, der kræver innovative løsninger, da han viste sin rørende dokumentar om bådflygtninge.

Mere optimistisk på verdens vegne var Saar Friedman, partner og kreativ direktør i bureauet OPEN. Friedman fortalte om sit flerårige arbejde med Mekudeshet, en kunst- og kulturfestival i Jerusalem, og fik pointeret, hvordan det kreative arbejde med kunst og kultur kan være med til at nedbryde politiske og kulturelle grænser.

Saar Friedman fra bureauet OPEN.

 

Nye løsninger på klodens største problemer gennem innovation var i centrum for mange af konferencens key note speaks. Torsdag eftermiddag præsenterede kulturentreprenør og tidligere DJ Carla Cammilla Hjort ”the rebel way” – en tilgang, som hun har manifesteret til et succesfuldt innovationslaboratorie for IKEA, SPACE10, som blandt andet har udviklet hydro-farming-cafekonceptet LOKAL med ultralokalt producerede madvarer.

’The rebel way’ handler om at drive forandring gennem kunst og design, fortalte Carla Cammilla Hjort.

Fredag morgen blev skudt i gang af Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet og Carlsberg Group. Han beskrev Carlsbergs bæredygtighedsstrategi ”ZERO”, der skal sikre, at Carlsberg i år 2030 er på nul i forhold til kulstofudledning, vandaffald, uansvarligt alkoholforbrug og ulykker – og efterspurgte i samme ombæring kreative løsninger på den ambition.

Norden skal vise vejen

Konferencen blev rundet af med to debatter med Kulturminister Mette Bock om eksporten af en nordisk kultur-DNA med navne som Erlend Høyersten, direktør på ARoS, Kristian Riis, trommeslager i Nephew og stifter af Nordic LA, der hjælper nordiske kunstnere med at slå igennem i USA, og Didrik Fjeldstad, Global Vice President of Brand Marketing for SAS, i panelerne.

Fra venstre: Kulturminister Mette Bock, programdirektør for Roskilde Festival Signe Lopdrup, museumsdirektør for ARoS Erlend Høyersten og musiker og partner i Nordic LA Kristian Riis.

 

Her blev det tydeligt, at Danmark og Norden har en unik mulighed for at gå foran i kampen mod globale udfordringer gennem inkluderende samarbejder på tværs i kraft af den unikke danske model med lav grad af hierarki og et højt niveau af tillid.

Vi kan ikke gøre det uden kulturen – det er limen. På den måde kan vi løse socioøkonomiske udfordringer som for eksempel bæredygtighed – og derigennem lave forretning, udtalte Didrik Fjeldstad.

Mette Bock understregede i den sammenhæng, at det er vigtigt, at man politisk dropper silotænkningen i forhold til kultur- og erhvervspuljer, men at man samtidig også skal sikre, at kunsten ikke må gå på kompromis med sig selv for at løse en samfundsmæssig opgave.

Hun uddybede:
Jeg er modstander af at tale om kunsten som noget instrumentelt, men man skal heller ikke være håndsky over for at tjene penge. Kunststøtten skal være seed money til den proces.

Vi skal tænke samfundet ind i kulturen, og kulturen ud i samfundet, istemte Erlend Høyersten.

Kunstværk af Superflex på festivalpladsen.

 

Panelet var enige om, at netop steder som this. kan være fora for den udvikling. Her kan kunstnere og andre kreative, medieproducenter og virksomheder fra andre sektorer starte en dialog og et fælles commitment i et samskabende community.

Kristian Riis gav i den sammenhæng publikum en opfordring:
Vi skal sikre ikke bare en nordisk bevægelse men et nordisk hav.

Fakta om this.

this. havde desuden en lang række verdensnavne inden for kunst, kreativitet, teknologi og erhverv på plakaten. Konferencegæsterne kunne blandt andre møde repræsentanter fra virksomheder som LEGO, Google, Grundfos og Grey og dele holdninger og synspunkter med skæve tænkere som den digitale profet fra OATH David Shingy, multikunstneren Hollie McNish, illustratoren Mr. Bingo og medieguruen bag Vox Media Patrick Bulger.

Fredag eftermiddag og aften var dedikeret til musik- og kunstfestival med navne som Den Sorte Skole, Superflex og 2MANYDJS på programmet.

this. udspringer af Filmby Aarhus’ strategi The Big Picture og blev i 2018 præsenteret i samarbejde med M2Film, Culture Works og AARSON. Det er ambitionen, at this. skal være en årligt tilbagevendende begivenhed.

Fotos: Emil Agerskov, Maria Høy Hansen og Kristian Fæste.