Idea's LabNyhedsblog

Startup-miljøet i Filmby Aarhus gav naturen en gave

By 06/02/2018 No Comments

07/2 2018

Jam Night er i gang hos Ideas Lab i Filmby Aarhus. Startups udvikler for Danmarks Naturfredningsforening

Startup-miljøet i Filmby Aarhus gav naturen en gave

Filmby Aarhus’ community af startups, eksperter og specialestuderende satte alle sanser ind på at finde løsninger til naturen i et målrettet fælles Jam Night i januar. Et forløb der leder efter løsninger på udfordringer i andre brancher.

Er det godt for bierne, er det godt for os! Ikke lige den holdning, de fleste forbinder med startup-miljøet i Filmby Aarhus, der rummer nogle af de mest innovative og progressive yngre iværksættere inden for den digitale visuelle branche. Her er virtual reality det normale og her har ca. 15 startup-teams deres dagligdag. Leder af Ideas Lab, Maria Garde, havde inviteret til Jam Night i januar.

“Her viser vi virkelig, hvad Ideas Lab handler om – at gå fra idé til handling. Vi taler ikke, vi bygger,” siger Maria Garde.

Mere end 20 unge var mødt frem til frivillig fælles idéudvikling med fokus på affald, klimaforandringerne og vilde biers levevilkår. Maria Garde var facilitator, indpisker og inspirator. Men hun var ikke den eneste udefra. Også to mentorer valgte at bruge deres fritid til fordel for naturen – og ikke mindst de unge iværksættere. En af dem var Peter Hou, der er spilprogrammør hos Funday Factory, der er blandt landets mest succesrige virksomheder indenfor spiludvikling og digitale visuelle løsninger.

IdeasLab, Centre for Digital Experiences in Filmby Aarhus

Ideas Lab, Centre for Digital Experiences – en del af Filmby Aarhus

“Jeg kan forhåbentlig være med til at kultivere miljøet og afhjælpe nogle af begynderfejlene,” siger Peter Hou, der også selv deltager aktivt i et af projekterne.

Han har været tilknyttet som mentor siden Filmby Aarhus dannede Ideas Lab for cirka et år siden, og Peter Hou prioriterer det højt at deltage, når Maria Garde inviterer til Jam Night .

“Der er meget talent samlet her… Folk har gode baggrunde, uddannelse og erfaring. Og som virksomhed får vi kontakt med community’et. Det er ind i mellem svært at rekruttere kvalificerede folk inden for gaming og andre specialiserede it-løsninger,” siger Peter Hou.

Skræmmende, men stort potentiale

På denne mørke januaraften forener spiludvikler, softwareingeniører, digitale designere, lyddesigner, eksperter inden for VR/AR og mange flere nemlig deres kræfter med ét fælles fokus. Pas på den danske natur. Kun nogle få har erfaring med området, og netop derfor ser de måske muligheder og løsninger, der kan hjælpe Danmarks Naturfredningsforening med nye digitale produkter, der direkte henvender sig til yngre og folk under erfaring med naturpleje.

Det med bierne, klimaforandringerne og Danmarks Naturfredningsforening, det ved Ib Salomon til gengæld en masse om. Han er formand for lokalforeningen i Odder, og det var ham, der tog imod resultaterne – og prøvede et af forslagene på sin egen krop.

“Det var virkelig en total oplevelse – skræmmende og fascinerende. Det er imponerende, som alle sanser bliver sat igang! Som virkemiddel er det virkelig godt,” sagde han spontant efter en VR-session i hænderne hos virksomheden MANND.

Ib Salomon, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Odder tester VR-løsning hos MANND

Ib Salomon, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Odder tester VR-løsning hos MANND

Ib Salomon har arbejdet aktivt for naturen i mere end 20 år, og han kunne ikke skjule sin overraskelse, da det gik op for ham, at de mange iværksættere i rummet alle arbejdede med løsninger til gavn for naturen.

“Egentlig plejer jeg at sige, at vi skal ud i naturen og ikke opleve gennem en skærm. Men jeg kan godt se, at nogle af de her løsninger har et ret stort potentiale,” sagde Ib Salomon.

Hold styr på affaldet

Aftenen var initieret og faciliteret af Maria Garde. Som leder af Filmby Aarhus’ Ideas Lab har hun rollen som coach, igangsætter, vejleder og idé-jordemor – og idé-dræber overfor de ca. 15-18 virksomheder, der har fast plads hos Ideas Lab.

“Vi går målrettet efter, at produkterne kan kommercialiseres, og at de enkelte startups kommer ind i et udviklingsforløb, der etablerer dem som virksomhed, så de bliver i stand til at “flyve fra reden” – til egne lokaler,” siger Maria Garde.

En af de virksomheder, der er godt på vej, er MindFox, hvor Erik Høj Petersen og Matias Søholm på henholdsvis 21 år og 24 år egentlig bare ville prøve at bygge et spil for sjov. Det blev så fin en succes, at de sideløbende med studierne på Aarhus Universitet arbejder i egen virksomhed.

Deltagere fra MindFox præsentere deres ide til Jam Night hos Ideas Lab, der er en del af Filmby Aarhus

Deltagere fra MindFox præsentere deres idé til Jam Night hos Ideas Lab, der er en del af Filmby Aarhus

Deres bud på en løsning til Danmarks Naturfredningsforening ramte et af foreningens største årlige arrangementer, nemlig affaldsindsamlingen. Over 800 indsamlingssteder og mere end 125.000 indsamlere.

“Vi har arbejdet med et interaktivt kort, der viser, hvor vi har samlet skrald. I stedet for at slå folk i hovedet med, at de ikke må smide skrald væk, har vi gjort det sjovere at samle. Det er nok alligevel ikke de samme, der smider affald, som dem der samler det op!” siger Matias Søholm.

Erik Høj Petersen er ivrig efter at komme igang. Den første skitse til en prototype skal være færdig inden den fælles præsentation.

Det handlede Jam Night om – den aften i januar, hvor alt handlede om idéer til gavn for den danske natur: