Den Vestdanske FilmpuljeNyhedsblog

Puk Damsgårds “Ser du månen, Daniel” bliver filmatiseret – store dele af optagelserne sker i Jylland

By 12/05/2018 No Comments

12/5 2018

Anders W Berthelsen (tv), Niels Arden Oplev (midt), Esben Smed (tv). Foto Thomas Sjørup.

Puk Damsgårds “Ser du månen, Daniel” bliver filmatiseret – store dele af optagelserne sker i Jylland 

“Ser du månen, Daniel” bliver et højspændt, følelsesladet gidsel- og familiedrama og får et budget på 41 mio. kr. Filmen optages over ti uger i Danmark, Sverige, Jordan og Canada. Deluca Film, Filmby Aarhus er co-Producent og alle danske optagelser foregår i Jylland 

Nu kommer den dramatiske historie om den danske fotograf Daniel Rye, der blev holdt som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i over et år, som ny dansk storfilm.

En stjernerække af kapaciteter skal skabe en ny storfilm. Der er fx Niels Arden Oplev, der skal instruere og Anders Thomas Jensen har skrevet manuskriptet.  På rollelisten er også Esben Smed og Anders W. Berthelsen i hovedrollerne samt bl.a. Sofie Torp, Sara Hjort, Jens Jørn Spottag og Christine Gjellerup Koch i de øvrige bærende roller.

Der er Puk Damsgård, der har skrevet den anmelderroste bestseller “Ser du månen, Daniel”, og Den Vestdanske Filmpulje støtter filmatiseringen.

Niels Arden Oplev skal instruere Puk Damsgårds bestseller "Ser du månen, Daniel". Foto Thomas Sjørup

Niels Arden Oplev skal instruere Puk Damsgårds bestseller “Ser du månen, Daniel”. Foto Thomas Sjørup

Carsten Holst chef for Den Vestdanske Filmpulje og for Filmby Aarhus glæder sig over, at netop denne roman filmatiseres.

“Perspektiveringen mellem det lokale og de helt store internationale politiske dramaer er ekstrem vigtig. En film som “Ser du månen, Daniel” er public service, når det er bedst, og selvfølgelig skal Den Vestdanske Filmpulje være med til at sikre, at den fortælling kommer ud til et bredere publikum, end bogen har mulighed for,” siger Carsten Holst.

Det bliver den første spillefilm overhovedet, som skildrer en gidselkidnapning foretaget af Islamisk Stat, og den kamp familien kæmper for at få Daniel hjem i live. Derfor er det, ifølge Carsten Holst, en vigtig fortælling for Den Vestdanske Filmpulje.

“Det er en af hjørnestenen i filmpuljen – at medvirke til at fortælle virkelighedens historier sagligt og på en måde, så flest mulige danskere får adgang til den viden, der ligger bag. Her kan filmmediet noget helt unikt, og jeg må indrømme, at jeg glæder mig utrolig meget til at opleve den her film!”

Det jyske brohoved

Det er Toolbox Film, der filmatiserer romanen, og i Jylland kan kommunerne bag filmpuljen glæde sig over, at optagelserne fra Danmark kommer til at foregå i Jylland. Den virkelige Daniel Rye bor privat i Aarhus, og hans forældre bor i en lille landsby i nærheden af Give i Midtjylland.

Deluca Film fra Filmby Aarhus er co-producer på filmen, og direktør Morten Rasmussen er glad for tilliden og den nye opgave.

”Vi er forankret i Århus og er derfor et naturligt brohoved i forhold til den del af produktionen, der finder sted i Jylland. Der er en del optagelser i det jyske, og vi kender vores “hood” og kan derfor byde ind i forhold til locations, produktionsfaciliteter og lokale filmarbejdere, hvilket naturligvis kan have en positiv betydning for filmen,” siger Morten Rasmussen.

Esben Smed får hovedrollen som Daniel Rye. Foto Thomas Sjørup-web

Esben Smed får hovedrollen som Daniel Rye.
Foto Thomas Sjørup

Deluca Film er et af de stærkeste filmproduktionsselskaber i Jylland og har tidligere markeret sig med succeser som fx Emma og Julemanden.

“Vi er primært hovedproducent på vores egne spillefilm og fiktionsserier, men har også gode erfaringer med rollen som co-producent. Vi har således tidligere co-produceret filmene “Comeback” og senest “Gud Taler Ud” i samarbejde med Toolbox, som også er hovedproducenten på filmen om Daniel. Co-produktionerne giver bl.a. erfaring til de lokale filmarbejder og styrker vores eget netværk,” siger Morten Rasmussen.

Også han ser dette gidseldrama som mere end end en film.

“Vi er glade for at være med til, at løfte historien om Daniel. Det er en vigtig fortælling, og selvom det store drama omkring gidseltagningen udspiller under helt andre himmelstrøg, så udspringer det hele fra vores del af landet, og det er bl.a. Daniels gymnastikforening i Silkeborg, der gør en kæmpe indsats for at indsamle penge til den løsesum, som i sidste ende er Daniels redning. Så Jylland spiller aktiv en rolle i historien,” siger han.

Omtale i medier: 

Aarhus Stiftstidende: Odder-skuespiller skal spille IS-gidsel i ny spillefilm