Om værket

The Garden in the Machine består af film og lyd. Værket er lavet på facaden af Filmby Aarhus' nye bygning, Filmbyen 11, hvor der er installeret LED-paneler bag husets glasfacade, så hele bygningen fremstår som én stor skærm, når værket er tændt.

Billede af The Garden in the Machine
Foto: Matilde Hobolt Mortensen / Aarhus Kommune

Værket er forbundet til et fyrretræ, der er plantet på tagterrassen foran Filmbyen 11. Sensorer på træet måler løbende på træets vækst, fotosyntese, vandoptag med mere. Disse registreringer oversættes til data, som udfolder sig visuelt i en film, der afspilles på bygningens facade. Det er således træet, der redigerer filmen, som udgør værket. Når farveholdningen ændrer sig i den digitale skov, der panorerer på bygningen, er det tegn på, at det organiske træ lever og ånder. På den måde påvirker data fra det levende træ den digitaliserede skov i filmen.

Billede af træet midt i værket
Foto: Matilde Hobolt Mortensen / Aarhus Kommune

Værket er en kunstnerisk fortolkning af en digital have, og det har fokus på menneskets relation til naturen. Værket tilbyder oplevelsen af at panorere hen over en skov i et havnemiljø, hvor det primært er materialer som metal, glas og stål, der dominerer. Skoven er ikke en realistisk skildret skov, men en synligt digitaliseret skov, med illusoriske 'huller' i form af vinduespartierne i bygningen. Vinduerne synes at ligge foran bygningen som bænke.

Filmen fra facaden går igen på bænkenes horisontale flader, så man faktisk sidder på værket, og på den måde opholder sig i værket, hvor man kan dvæle ved det konstruerede naturforløb.

Vi bliver i vores samfund ikke længere undervist i at kende forskel på planter og træer. Min pointe er, at vores almene viden om natur er voldsomt nedadgående, og at det bevirker, at vi i stigende grad mister grebet om vores egen eksistentielle forståelse. Jeg vil gerne skubbe mennesket lidt ud af det centrum, vi med den største selvfølge optager, især i vestlig kultur, og i stedet sætte lys på den rolle, plantebevidsthed spiller i vores økosystem.
Jesper Just

Portræt af Jesper Just
Kunstner Jesper Just. Foto: Nina Moritzen

Om kunstneren

Jesper Just er en dansk video- og installationskunstner med base i New York og København. Hans arbejde centrerer sig ofte om kønsroller og identitet med video som medie og et visuelt sprog, der konfronterer normer og samfundsmæssige roller. Ligesom i The Garden in the Machine spiller arkitektur ofte en afgørende rolle i hans film ved at fungere som mægler mellem karakterer, og arkitektur bliver dermed en vigtig del af værket frem for en ramme for værket. Jesper Justs værker berører ofte emner som køns- og handicapstudier, postkoloniale landskaber og spørgsmål om aktiv versus passiv betragtning i den postdigitale æra.

Jesper Justs tidligere udstillinger inkluderer blandt andet: Servitudes, MAAT - Museeum of Art Architecture og Technology, Lisbon, Portugal (2019), Servitudes, Kunsthal Charlottenborg, København, Danmark (2019), Performance - Interpassivities, Corpus, Det Kgl. Teater, København, Danmark (2017), PERFORMA 15, New York, USA (2015).

Jesper Justs værker er del af permanente udstillinger på blandt andet: The Metropolitan Museum of Art, New York, The National Museum of Modern and Contemporary Art, Seoul, South Korea, AROS, Aarhus, Danmark og Louisiana Museum, Humlebæk, Danmark.

Praktisk information

The Garden in the Machine er installeret på Filmbyen 11, 8000 Aarhus C.

Værket er tændt alle ugens dage. Det tændes en time før solnedgang og bliver slukket ved midnat.

Det er muligt at besøge tagterrassen i Filmbyen 11, hvor værkets træ er plantet. Der er trapper til tagterrassen uden på bygningen. Er der behov for anden adgang til tagterrassen kontakt Filmby Aarhus' sekretariat på +45 8940 4873 i sekretariatets telefontid fra kl. 09.00-15.00.

The Garden in the Machine er finansieret af Ny Carlsbergfondet, Salling Fondene, Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond, NRGi Værdipulje, ProShop Europe og Aarhus Kommune.