Gå til hovedindhold

Festivalerne THIS og AARHUS SERIES sætter serier på skoleskemaet

De to festivaler THIS og AARHUS SERIES vil have serier på skoleskemaet. Derfor inviterer de for første gang alle danske skoler indenfor til Skolernes Seriefestival - et læringsforløb, hvor unge folkeskoleelever får kendskab til det grundlæggende filmhåndværk.

Indhold

    Skolernes Seriefestival er sat i verden for at hjælpe unge folkeskoleelever med at dykke ned i, hvordan de historier, vi alle ser dagligt, bliver skabt. Projektet er arrangeret i samarbejde med serieskaber, Jonas Risvig, Filmby Aarhus og Dokk1, og selvom Skolernes Seriefestival først har sit officielle kick-off event under dette års THIS festival i november 2022, så er samtlige skoler i Danmark allerede nu inviteret til at deltage i læringsforløbet.

    Seriebranchen oplever et boom i produktionen af stærkt, relevant og ærligt indhold til det unge publikum, og derfor er det vigtigt at den kommende generation af historiefortællere lærer at udtrykke sig gennem mediet. Festivaldirektør, Felicia Jackson, fortæller:

    "Jeg kan huske, at vi havde stil-konkurrencer, da jeg gik i folkeskole, hvor vi skulle lære at forstå, hvordan historier bliver til på skrift. Nu har fortælle-mediet ændret sig fra ord på papir til billeder på lærreder, og særligt serier er blevet et kulturelt bindeled for de unge - det er der, de fordyber sig. Derfor er det så mega-fedt, at vi sammen med Jonas Risvig, Filmby Aarhus, Dokk1 og en masse seje skoler har mulighed for at lave Skolernes Seriefestival, fordi vi skal lære de unge, hvordan de selv agerer som kulturforbrugere, og hvordan de kan blive producenter af kultur."

    Jonas Risvig: "De danske unge skal selv skabe fortællingen om deres generation"

    Den danske filminstruktør, Jonas Risvig, der er særligt kendt for ungdomsserierne CENTRUM, GRÆNSER og den kommende DR Drama-satsning, SALSA, er med ombord på Skolernes Seriefestival. Her bidrager han med sin mission om at lade unge komme til orde og selv være skabere af det indhold, de er målgruppe for:

    Så længe de voksne ikke forstår, hvordan det er at være ung, kan det heller ikke passe, at det skal være dem, der portrætterer ungdommen i ungdomsserier og -film. De danske unge skal selv skabe fortællingen om deres generation, og det gør de ved at lære at lave film i samarbejde med andre. Hvis man vil ændre noget i samfundet, må man lære at skabe en fortælling.

    Jonas Risvig, filminstruktør.

    En hel måned med serier

    Når Skolernes Seriefestival for alvor løber af stablen, får eleverne mulighed for at deltage i en workshop, hvor de selv prøver kræfter med at optage og redigere indhold. Efter kick-off eventet vil klasserne i løbet af november arbejde med særligt udviklet undervisningsmateriale, der består af videoessays med ung-til-ung-formidling. Skolernes Seriefestivals faglige indhold er blandt andet blevet til i et samarbejde mellem Filmby Aarhus og Aarhus Bibliotekerne på Dokk1. Marie Østergård, der er bibliotekschef for folkebibliotekerne i Aarhus, siger:

    "Skolernes Seriefestival er et stærkt initiativ og en fantastisk mulighed for i samarbejde at styrke børn og unges historiefortællinger gennem produktion og forståelse for mediemæssige virkemidler - derfor er vi i bibliotekerne rigtig glade for samarbejdet med Filmby Aarhus om Skolernes Seriefestival."

    Steen Risom, chef for Filmby Aarhus, er også glad for samarbejdet og supplerer:

    "Vi er enormt glade for samarbejdet med alle omkring Skolernes Seriefestival. Vi er stolte af at skabe et rum, hvor vi kan lære de unge at fortælle historier gennem de medier, de er storforbrugere af til daglig."

    Som ved alle andre festivaler afsluttes Skolernes Seriefestival med en konkurrence, hvor deltagerne selv skal skabe og producere en scene fra CENTRUM. Vinderne kåres i december.

    Læs mere om Skolernes Seriefestival.

    Ønsker I at tilmelde jeres klasse til Skolernes Seriefestival, eller er der spørgsmål, kontakt da venligst:

    Ditte Brunø Søndergaard
    dibrs@aarhus.dk
    +45 41 85 47 58

    Sidst opdateret: 29. marts 2022