Ekspert i animation har udviklet en fødsels-app, der vejleder sundhedspersonale med kort uddannelse og svage læsefærdigheder

Af Joan Rask

Når en fødsel med komplikationer skal håndteres i et område, hvor der er langt til alt, står sundhedspersonalet alene. Det forsøger Safe Delivery App – en dansk udviklet fødsels-app – at råde bod på.

Det er Anders Nejsum, direktør og CEO hos Visikon, der står bag udviklingen af app’en, som er lavet for den humanitære organisation Maternity Foundation i samarbejde med Københavns Universitet og en række sundhedsfaglige eksperter. Det er nu fire år siden, og vejen fra skitse til endelig produkt har været lang.

“Det begyndte med en lille bid film på cirka et minut, som vi præsenterede i Etiopien for en nøje udvalgt test- gruppe i 2012,” siger Anders Nejsum.

På nuværende tidspunkt er der 70 minutters animationsfilm. App’en er en succes og allerede oversat til re sprog i Afrika, og i øjeblikket forberedes versioner til flere asiatiske lande.

Han er overbevist om, at succesen skyldes, at alle Visikons film bygger på forskning og dybt faglige studier af de mennesker, der skal bruge dem. Bag fødselsapp’en er der lagt hundredvis af timer – både til iagttagelser, design, bearbejdning, test og dialog med forskere og sundhedspersonale.

Anders Nejsum startede selv som animator for over 20 år siden, og blev siden iværksætter. Han er sikker på, at det kun er spidsen af isbjerget, vi har set indtil videre.

“Potentialet for at bruge animation i samfundet og hos virksomheder generelt er enormt. Få måler effekten på den kommunikation, der anvendes i dag, men når vi gør det, kan vi se, at mediet kan løse en lang række opgaver bedre end mere traditionelle medier,” siger Anders Nejsum.

Visikon

Virksomheden eksisterer i krydsfeltet mellem:

  • kreativ, visuel kommunikation og teknologi
  • og klinisk sundhedsfaglig viden og forskning.

Målet er at revolutionere kommunikationen mellem patienter og sundhedssektoren. Det gavner begge parter, fordi patienterne forstår informationerne og sektoren sparer penge. Det behov eksisterer lokalt, nationalt og globalt.

Eksempel:
Mit forløb

Værktøjet “Mit Forløb”, er en digital platform udviklet til patienter, der står over for et behandlingsforløb på et sygehus.

Indeholder en række animerede narrativer, der er udviklet i tæt samarbejde med hospitalets lægefaglige eksperter. Der indgår også træningsprogrammer, interaktiv dagbog og hospitalets egne pjecer.

Resultaterne er tydelige. Patienterne har mindre angst, og hospitalet sparer penge.

The safe delivery APP

App til smartphones til brug for sundhedspersonale i udviklingslande

Resultat:

Evnen til at håndtere blødninger og genoplive nyfødte blev fordoblet efter 12 måneder. Personalets evne til at træffe rigtige valg under og efter en fødsel blev markant forbedret.

Kilde: Maternity Foundation

Skærmbillede 2016-05-17 kl. 10.16.56