Cross MotionInteractive DenmarkNyhedsblog

Kig efter stjerner med ‘virtual reality’ og træn din nakke

By 15/01/2019 No Comments

15/01 2019

Kig efter stjerner med ‘virtual reality’ og træn din nakke

Iværksætterne bag AWE har udviklet en prototype, der kan guide og motivere brugeren til korrekt udførelse af nakkeøvelser.

Iværksætterne i firmaet AWE har udviklet en digital træner, der kan guide og gøre de rutineprægede nakkeøvelser spændende og motiverende at udføre.

“Vi ved, at det kan være svært at finde motivationen til at udføre de repetitive øvelser, som man får med fra fysioteraputen. Målet med Stargazer var at lave en app, der på sigt kunne være med til at lindre nakkesmerter på en måde, der guidede og motiverede brugeren. Der er vi kommet rigtig langt.” siger Per Beck Hansen, der er CEO i AWE og fortsætter:

“Vi mener, at med vores produkt er virtual reality det medie, hvor man kan gøre det mest effektivt. Når man har noget visuelt, har man et anker, der gør det lettere at guide. ”

Stargazer er et virtual reality-spil, hvor brugeren skal sammenkoble stjernekonstellationer punkt-til-punkt og derigennem træne nakken. Brugeren starter med at optegne en cirkel på nattehimlen, som indikerer den sikkerhedszone, hvor brugeren kan bevæge sin nakke uden smerter. Spillerens udfordring er så at forbinde stjernerne ved at bevæge hovedet efter hvor stjernen lyser op på himlen.

AWE består af et team på fire personer med en baggrund som lyddesignere fra Aarhus Universitet og som digitale konceptudviklere fra KEA.
“Det har været rigtig spændende at arbejde med. Vi har haft dette projekt i tankerne i over to år, så det er fedt endelig at kunne producere det.” siger Per Bech Hansen. AWE arbejder til daglig primært med lyd og lyddesign i XR, installationer og 360-video.

Nemt og motiverende at lave øvelserne hjemme

Prototypen er en opgave fra EU-projektet Cross Motion, hvor Filmby Aarhus er partner og står for alle aktiviteter i Danmark. Stargazer vises frem til det afsluttende Cross Motion event i Tallinn den 20.-21. februar 2019.

I AWE ser de en styrke i, at det er en billig og nem teknologi, man kan sende med patienten hjem.

“Når man kommer hen til fysioterapeuten og skal vise øvelserne, så er det ligesom, da man gik til skoletandlæge. Der var man virkelig god og grundig til at børste sine tænder, men tandlægen opdagede nødvendigvis ikke, om man var dårlig til at børste dem derhjemme i mellemtiden. Det samme gør sig gældende ved fysioterapeuterne, som reelt ikke ved, om patienten udfører nakkeøvelserne derhjemme.” siger Per Beck Hansen.

Dette problem skal prototypen løse ved at indsamle data, som kan præsenteres visuelt. Dataen skal være en motivation for patienten til at kunne se sine fremskridt, og for fysioterapeuter til at se, om øvelserne udføres korrekt og regelmæssigt.

Kombinationen af virtual reality og kliniske øvelser

En af udfordringerne for AWE har været at sikre, at de laver et produkt, der genoptræner nakken på en fornuftig måde. De har derfor samarbejdet med Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet og Institut for Idræt og Biomekanik fra Syddansk Universitet.

“Det har været en stor værdi at få feedback på den kliniske vinkel fra fysioterapeuter, så vi har kunne tilpasse øvelserne, så de udføres korrekt.” siger Per Beck Hansen.

Han fremhæver, at de som lydfirma har haft lyddesign og musik i centrum under udviklingen af prototypen.
“Musikken arbejder på et underbevidst niveau. For eksempel kan folk ramt af piskesmæld være nervøse for at bevæge deres nakke. Musikken skal fjerne fokus fra smerten og få dem til at komme lidt ud til grænsen af smerten.”

“Vi vil gerne blive ved med at være dem, der skubber til grænserne for, hvad man kan med lyd i VR, AR og XR. Og være med på spændende projekter bredt i forskellige industrier.” tilføjer Per Beck Hansen.

AWE vil fortsætte med at arbejde på prototypen frem til det afsluttende show i Tallinn. Fremadrettet vil de udføre en del testarbejde. Per Beck Hansen håber på et videre samarbejde med Syddansk Universitet og stræber efter, at de udvikler prototypen til et kommercielt produkt, hvis de kan skaffe funding til udviklingen.

Fakta om Stargazer:

En digital træner til udførelse af nakkeøvelser via VR, udviklet af AWE.
Teamet: Per Beck Hansen, Egil Sandfeld Gregersen, Alice Ernestina Bryony Jennings, Stéphane Le Borne og Flemming Westberg.

Om Cross Motion:

Cross Motion er et EU-baseret netværk mellem landene i Østersøregionen, der tilbyder forretningsudviklende aktiviteter og understøtter udviklingen af den digitale visuelle industri inden for sundhed, uddannelse og turisme.