StudierUddannelser i Filmbyen

Kærestesorger

By 11/11/2013 No Comments

Filmen kærestesorger optaget i Filmby Aarhus

Kærestesorger er en film af Niels Malmros. Filmen er optaget i henholdsvis Viborg og i Filmby Aarhus’s studier på havnen. I kærestesorger følger vi en håndfuld unge igennem deres gymnasietid i starten af 1960’erne på Viborg katedralskole.
Optaget i Filmby Aarhus

Det var en af de største og mest ambitiøse filmprojekter i Danmarks historie der blev sat i værk, da den aarhusianske instruktør Niels Mamlros startede optagelserne til filmen »Kærestesorger« i 2005. Filmen blev indspillet i Viborg samt i studierne i Filmby Århus over hele tre år, da den fulgte en håndfuld unge mennesker gennem deres tid i gymnasiet. Dermed blev den en slags fortsættelse til Nils Malmros’ mesterlige »Kundskabens træ« fra 1981, og selv sagde instruktøren om sin nye film:

»Den handler om at blive voksen i et borgerligt miljø i starten af 1960erne – det er tiden, hvor man drømmer om at opleve de store følelser samtidig med, at man er bange for at binde sig.« Nordisk Film producerede den dyre film til 27 millioner kroner, og hovedpersonerne Jonas og Agnete, der i begyndelsen af filmen er kærester, blev spillet af Thomas Ernst og Simone Nielsen. På rollelisten står også blandt andre Finn Nørbygaard og Niels Skousen.
»Kærestesorger« blev støtte økonomisk af bl.a. Det Danske Filminstitut, Danmarks Radio og Den Vestdanske Filmpulje, og desuden investerede Viborg Kommune en million kr. i projektetet.

Filmen

Omdrejningspunktet er Jonas og Agnete, der i begyndelsen af historien bliver kærester. Jonas er den charmerende og begavede dreng, der er vellidt af alle på skolen, både kammerater og lærere, men som ikke er videre arbejdsom i skolen. Agnete, derimod, er en akademisk ambitiøs og meget begavet pige, men endnu ikke særlig moden i livets andre forhold og plaget af et anspændt forhold til sin familie. Omkring dem finder vi deres venner; Toke, Birger og Liselotte, der alle på en eller anden måde vikles ind i Jonas´ og Agnetes omskiftelige forhold. Filmen skildrer deres tre år i gymnasiet med alt hvad det indebærer af venskab, forelskelse, jalousi og svigt.

Filmen er optaget over 3 år for at følge de unge skuespilleres faktiske fysiologiske udvikling.