Cross MotionIdea's LabNyhedsblog

Bliv deltager i en film og lær tysk samtidig

By 11/09/2017 No Comments

11/09 2017

Optagelse til VR-undervisningsmateriale, tysk i gymnasiet - som det bliver talt af tyskere. Foto: MANND

Ny VR-prototype:

Bliv deltager i en film og lær tysk samtidig 

De to iværksættere Signe Ungermand og Maria Herholdt Engermann har udviklet en VR-prototype til tyskundervisning. Det særlige er, at de har skabt et virkelighedsnært miljø, hvor unge taler sammen om det, de er optaget af

Det er ret kedeligt og på et lavt niveau. Tyskundervisning i gymnasiet står lavt på mange unges ønskesedler. Den holdning har de to iværksættere Signe Ungermand og Maria Herholdt Engermann selv mødt i deres egen gymnasietid – og det vil de lave om.

“Vi vil væk fra de simple sætninger, der bare skal læres næsten mekanisk og frem til det tysk, der bliver talt i virkelige situationer – når man går på date, til fodboldkamp og den slags,” siger Maria Herholdt Engermann.

Og det har de to kvinder gjort. De har nemlig skabt den første danske prototype af et VR-undervisningsmateriale i tysk, der er bygget op omkring en fortælling med en handling, som brugeren selv styrer udviklingen af.

Prototypen er en opgave fra det EU-baserede netværk Cross Motion, hvor Filmby Aarhus er partner og står for alle aktiviteter i Danmark. Den vises frem første gang på konferencen AARHUS DIGI:TAL 2017 den 15. september 2017.

Hvis undervisningsprojektet i tysk lykkes, får det betydning for læringsrummet og for de elever, der er meget visuelle i deres tænkning – og for ordblinde.

“Det vil være en kæmpe ting, hvis vi kan få dem med i undervisningen. Vi er rigtig glade for vores produkt og at vi har vist, at det er muligt,” siger Signe Ungermand.

Sammen kalder de sig MANND. De er iværksættere på fuld tid, nyuddannede fra foråret 2017 fra VIA Multiplatform Storytelling & Production og med en klar ambition om at trække VR og filmiske virkemidler ind i det samme læringsunivers.

Optagelse i VR til undervisningsmateriale i tysk. Foto: MANND

Optagelse i VR til undervisningsmateriale i tysk. Foto: MANND

Tysk – ingen hindring

Signe Ungermand har selv boet fem år i Tyskland og flyttede, da hun var 14 år. Hun har derfor det tyske sprog under huden, og det er den følelse, hun gerne vil tættere på i tyskundervisningen.

“Heldigvis siger folk til os, at de bliver fanget af fortællingen og bliver udfordret på deres tyskkundskaber, så vi er godt på vej, men vi skal arbejde meget mere med helheden, før der er et færdigt produkt, som gymnasierne kan bruge,” siger Signe Ungermand.

De to iværksættere har tidligere haft stor succes med VR-oplevelsen “Hver sin stilhed”, som de faktisk var til Filmfestival i Cannes med i sommer 2017. Grundelementerne fra den produktion har de taget med ind i det nye projekt, og denne gang handler det om mere end blot at skabe en fin oplevelse – denne gang skal brugerne lære noget konkret. Et nyt sprog – et der er fyldt med fordomme og remser.

“Det svære var at opbygge struktur i de sætninger, brugeren selv formulerer i dialogerne og sætte det ind i en navigation, der giver mening for brugerne og samtidig er spændende. Her blev vi virkelig udfordret,” siger Signe Ungermand.

Sprogekspert i Talinn

De er begge en del af iværksættermiljøet omkring Filmby Aarhus, og da netværk Cross Motion søgte VR-virksomheder i Østjylland til at udvikle VR-prototyper/demo’er inden for sundhed, turisme og uddannelse vidste de, at her skulle de med. Det gav dem adgang til Cross Motion LivingLab i Tallinn, hvor de blev tilbud adgang til et udviklermiljø sammen med de ca. 15 øvrige europæiske deltager-teams. Her fik de for første gang adgang til en sprogekspert.

“Det var virkelig godt at tale med ham, og hele den del skal vi have mere i spil, når vi går ind i en konkret produktion,” siger Maria Herholdt Engermann.

Næste skridt er direkte feedback fra elever og lærere i gymnasieklasser m.v. De kan næsten ikke vente.

“Vi er stærkt inspireret af SKAM Det er vigtigt, at det er native tysk og at personerne bare taler almindeligt sammen om det, der optager os unge.
Spørgsmålet er, om det virker eller om det bliver en oplevelsestur,” siger hun.

Det bliver svært at teste, om vores løsning lærer eleverne bedre tysk, men vi håber, at det motiverer dem på et dybere plan, så de har lyst til at se, hvad der sker i næste episode

Signe Ungermand

Her har kvinderne begge ben på jorden.

“Det bliver svært at teste, om vores løsning lærer eleverne bedre tysk, men vi håber, at det motiverer dem på et dybere plan, så de har lyst til at se, hvad der sker i næste episode,” siger Signe Ungermand.

Fakta:

260tales – mannd.dk
Tyskundervisning gennem VR for gymnasieelever
Maria Herholdt Engermann og Signe Ungermand
Se også: Hver sin stilhed skal til Cannes Film Festival 2017
 

Om Cross Motion:

Det EU-baserede netværk Cross Motion har igangsat 15 prototyper blandt lokale iværksættere i fra otte nationer. Det sker alle steder i tæt samarbejde med lokale netværkskoordinatorer. Prototyperne præsenteres ved en international konference i Aarhus den 15. september 2017 som led i this.festival.

Deltag i konferencen: AARHUS DIGI:TAL 2017 

PRØV PROTOTYPEN: Konferencen AARHUS DIGI:TAL 2017 – den 15. september
Book billet her

Om this.festival: thisfestival.dk

SaveSave